02.12.2014

Herbata z cytryną - Szkodzi czy nie?

Herbata z cytryną - Szkodzi czy nie?
Źródło zdjęcia
Herbata – napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia (Camellia). Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku – herbaty chińskiej (Camellia sinensis). Dawniej zaliczano je do rodzaju Thea, różnią się od innych kamelii zawartością substancji swoistych i kilkoma drobnymi cechami morfologicznymi.

Cytryna zwyczajna Citrus limon (L.) Burm., nazywana też cytryną właściwą lub po prostu cytryną – gatunek roślin z rodziny rutowatych (Rutaceae Juss.). Pochodzi z południowowschodnich Chin, lecz współcześnie nie występuje tam ani w stanie dzikim, ani nie jest tam uprawiana. Prawdopodobnie powstała w wyniku skrzyżowania limy (Citrus aurantifolia syn. C. latifolia) z cytronem (Citrus medica). Do Europy trafiła podczas Średniowiecza (starożytni Rzymianie znali i uprawiali tylko cytrony Citrus medica).

Pewnie nie jedna osoba zderzyła się z pytaniem czy herbata z cytryną nam szkodzi? Otóż wszystko zależy od tego jak ją przygotujemy, a raczej w jakiej kolejności będziemy dodawać poszczególne składniki. Należy pamiętać jedynie o jednej ważnej zasadzie, nie zalewamy wrzątkiem herbaty z cytryną. Sok z cytryny bądź sam plaster cytrusa należy dodać dopiero po wyjęciu torebki bądź fusów z kubka.
Liście herbaty zawierają w sobie śladowe ilości aluminium z powodu podłoża na którym rosną (duża zawartość glinu), lecz są to śladowe ilości które nie mają na nas większego wpływu (niska przyswajalność). Inaczej ma się sprawa wtedy gdy do wrzącej herbaty dodamy sok z cytryny, a mianowicie chodzi o kwas askorbinowy (witamina C) który łączy się z glinem tworząc cytrynian glinu. Substancja ta wtedy niestety zdecydowanie lepiej odkłada się w naszych tkankach np. w niektórych częściach mózgu co może powodować w dłuższym okresie czasu problemy z pamięcią. Prowadzone są nawet badania na ten temat i związku przyczyn powstania choroby Alzheimera.

Dlatego pamiętajmy o kilku prostych zasadach parzenia zwykłej herbaty z cytryną, aby zawierała ona jak najmniej fusów (torebki expresowe to świetny wybór!), a samą cytrynę dodawać dopiero po zakończeniu parzenia. Temperatura wywaru również wtedy nie powinna być zbyt wysoka.

Kondycję umysłową naszego mózgu, możemy poprawić poprzez konsumpcję orzechów włoskich które świetnie działają na układ nerwowy.

Źródło: Cashandra

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz